Uutiset

Robotteja Euroopalle - Yaskawa avaa uuden tuotantolaitoksen Sloveniaan

11. huhtikuu 2019

Kahden vuoden rakennustyön jälkeen japanilainen teknologiakonserni Yaskawa on avannut uuden robottitehtaansa, Euroopan robotiikan kehittämiskeskuksen Kočevjeniin Sloveniaan. Yaskawa aloitti Motoman-robottiensa tuotannon Euroopassa jo vuoden 2018 lopulla. Investoinnin määrä on noin 25 miljoonaa euroa. Uusi tehdas täydentää Japanissa ja Kiinassa olevia tuotantolaitoksia ja täyttää noin 80% Motoman-robottien kysynnästä Euroopassa.

Huhtikuun 8. päivänä pidetyissä virallisissa avajaisissa 13 Yaskawan johdon ja politiikan edustajaa leikkasi silkkinauhan yrityksen ensimmäisen eurooppalaisen robottitehtaan avaamisen merkiksi. (Lähde: Yaskawa)

Huhtikuun 8. päivänä pidetyissä virallisissa avajaisissa 13 Yaskawan johdon ja politiikan edustajaa leikkasi silkkinauhan yrityksen ensimmäisen eurooppalaisen robottitehtaan avaamisen merkiksi. Noin 300:n kutsutun vierailijan joukossa olivat Slovenian pääministeri Marjan Sarec, EU:n liikenneministeri Violeta Bulc ja muita tunnettuja henkilöitä Sloveniasta ja muualta Euroopasta. Sloveniaa ja Japania sitoo pitkä taloudellisen yhteistyön perinne. "Olen vakuuttunut siitä, että tämä tehdas vahvistaa entisestään yhteistyötämme tulevaisuudessa", sanoi pääministeri Sarec Kočevjessä ja lupasi: "Teemme parhaamme varmistaaksemme, että Slovenia pysyy edelleen houkuttelevana investointikohteena."

Reaktio kasvavaan kysyntään
Motoman teollisuusrobottien uuden – maailmanlaajuisesti kolmannen – tuotantolaitoksen avulla Yaskawa reagoi kysynnän voimakkaaseen kasvuun Euroopassa ja EMEA-alueella. YASKAWA Electric Corp:n ja General Manager Robotics -divisioonan toimitusjohtaja Masahiro Ogawa selitti avauspuheessaan: ”Tavoitteenamme on lyhentää toimitusketjuja ja toimitusaikoja, jotta voimme reagoida nopeammin alueellisiin markkinavaatimuksiin ja asiakkaidemme toiveisiin – ei vain uuden tuotantolaitoksen kanssa, vaan myös suuren Euroopan robotiikan kehittämiskeskuksen kanssa.” Bruno Schnekenburger, YASKAWA Europen toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja lisäsi: ”Tämän investoinnin avulla haluamme vahvistaa entisestään suoria yhteyksiä asiakkaisiin Euroopassa ja työskennellä entistä tiiviimmin matkalla Industrie 4.0:an, ennenkaikkea ensiluokkaisen asiakaspalvelun avulla.”

Korkeat vaatimukset kestävyydelle ja tehokkuudelle
Kočevjessa valmistettavat robotit tulevat pääosin olemaan nykyistä Motoman GP-sarjaa, joiden hyötykuorma on 7–225 kg. GP-sarja sisältää pienikokoisia ja erittäin tehokkaita käsittelyrobotteja nopeaan kokoonpanoon, pakkaamiseen ja yleisiin käsittelysovelluksiin. ”GP” eli “General Purpose” tarkoittaa erilaisiin käyttötarkoituksiin soveltuvaa yleisrobottia. Nämä 6-akseliset robotit ovat siis todellisia tuottavuuden ajureita.

Kokonaispinta-alaltaan yli 12 000 m²:n uusi tehdasrakennus, josta 10 000 m² on varattu tuotantoa varten, tekee mahdolliseksi jopa 10 000:n Motoman-robotin valmistukseen vuodessa. Lisäksi vähitellen luodaan jopa 150 uutta työpaikkaa, joista noin 10% tulee kehitysosastolle.
Slovenialaisen arkkitehdin Andrej Kalamarin toimistossa suunniteltu uusi rakennus täyttää tiukat kestävyydelle ja tehokkuudelle asetetut vaatimukset. Edellytykset tälle luotiin jo suunnitteluvaiheessa simuloimalla kaikki rakennukseen tulevat toiminnot. Rakennusinformaation mallinnusmenetelmää, lyhennettynä BIM (“Building Information Modelling”), käytettiin rakennuksen suunnitteluprosessin kaikissa työvaiheissa. Virtuaalisen digitaalimallin avulla rakennus ja tuotanto testattiin, ja tarvittaessa korjattiin, jo simulointivaiheessa ennen varsinaisen rakentamisen aloittamista.

Sitoutuminen Eurooppaan
Yaskawa - yksi suurimmista globaaleista toimijoista teollisuusrobottialalla yli 430 000:lla asennetulla yksiköllä, sekä johtava kansainvälinen taajuusmuuttajien, automaatio- ja ohjausteknologian ja vaihtoehtoisen energiantuotannon komponenttien toimittaja – jatkaa kunnianhimoista laajentumisstrategiaansa Euroopassa. ”Slovenian nykyiset investoinnit, samanlaiset kuin Saksassa, Ranskassa ja Ruotsissa vasta tehdyt, ovat keskeinen osa Yaskawa-konsernin Eurooppa-strategiaa, joka perustuu globaaleihin yritystavoitteisimme ‘Vision 2025’ ”, kertoo Manfred Stern, Yaskawa Euroopen aluejohtaja. Siirtäessään teknologiaosaamista ja tuotantokapasiteettia Aasiasta Eurooppaan, vuonna 1915 perustettu yritys toimii tietoisesti kansainvälistä suuntausta vastaan.

YASKAWA Europe GmbH, jonka pääkonttori sijaitsee Eschbornissa, Saksassa, ylitti äskettäin 600 miljoonan euron vuotuisen myynnin yli 1 900 työntekijällään eri Euroopan maissa. Yaskawan Europen robotiikkadivisioonassa työskentelee tällä hetkellä noin 300 henkilöä. ja sen pääkonttori sijaitsee Allershausenissa Münchenin lähellä. Yaskawalla on ollut oma tytäryhtiö Sloveniassa vuodesta 1990 alkaen.

Lehdistön yhteyshenkilö:
YASKAWA Europe GmbH
Armin Schlenk
Hauptstraße 185
65760 Eschborn
Puh.: +49 (0)6196.569-486
E-mail: armin.schlenk@yaskawa.eu.com
www.yaskawa.eu.com


Tietoa Yaskawasta:

Yli 410 miljardin jenin (noin 3,5 miljardin euron) vuotuisella myynnillä Yaskawa on maailman johtava servomoottoreiden (Sigma-7 -sarja), taajuusmuuttajien (kuten GA700) ja Motoman-teollisuusrobottien valmistaja. Vuonna 1915 Japanissa perustetun yrityksen filosofia on perustunut yli 100 vuoden ajan korkeimman laadun periaatteeseen, mikä tekee YASKAWAsta alansa maailmanlaajuisen johtajan.
YASKAWA:n monipuolinen liiketoiminta kattaa taajuusmuuttajat, liikkeenohjauksen (AC-servomoottorit ja -asemat, koneohjaus), robotiikan (teollisuusrobotit ja robotiikkajärjestelmät), järjestelmätekniikan (keskijännitemuuntajat, generaattorit, muuntimet) ja tietotekniikan (ohjelmistopohjaiset tuotteet). Visualisointiin ja prosessiautomaatioon erikoistunut VIPA GmbH Herzogenaurachissa on ollut myös osa YASKAWAa vuodesta 2012 lähtien. Lisäksi YASKAWA osti lokakuussa 2014 tuuli-, meri- ja turbo-/teollisuussovelluksiin erikoistuneen Switch Engineering Oy:n. Näin YASKAWA on yksi harvoista globaaleista yrityksistä, jotka pystyvät toimittamaan komponentteja ja ratkaisuja lähes kaikille toimialoille yhdestä lähteestä.

Laajat investoinnit tutkimukseen ja kehitykseen ovat tuottaneet lukuisia keksintöjä, patentteja ja innovaatioita. Nämä teknologiset pyrkimykset ovat mahdollistaneet Drives & Motion- ja Robotics-divisioonien saavuttaman johtavan markkina-aseman eri toimialoilla, mukaan lukien valmistusjärjestelmät ja laitostekniikan (pakkauskoneet, pumput/kompressorit, tekstiilikoneet, digitaaliset painokoneet, nosturit ja nostolaitteet, laitteistot puolijohteiden ja elektroniikan tuotantoon, puun, lasin, metallin ja kiven valmistus- ja käsittelykoneet) sekä hissi-, auto-, kokoonpano- ja käsittelytekniikka. Motoman teollisuusrobottien käyttötarkoituksiin kuuluvat robottihitsaus, laboratorioautomaatio, pakkaus ja käsittely sekä automaattinen maalaus.
Nykyään Eschbornissa Frankfurtin lähellä sijaitseva YASKAWA Europe GmbH hoitaa osastot Drives, Motion & Controls (automaatio, taajuusmuuttajat ja ohjaustekniikka), Robotics (teollisuusrobotit) ja Environmental Energy - ja palvelee Euroopan, Afrikan, Lähi-idän ja entisen Neuvostoliiton alueen markkinoita.

www.yaskawa.eu.com