Uutisarkisto

Johdatus Industrie 4.0:n etuihin

01. elokuu 2019

YASKAWA esitteli keväällä Hannoverin messuilla omia näkemyksiään Industrie 4.0: n tulevaisuudesta täysin toimivan ohjelmistoratkaisun avulla. YASKAWA Cockpit EUR 1.0 on verkkopohjaisten tuotantoympäristöjen keskeinen ohjelmistoalusta, joka on nyt asiakkaiden saatavilla.

YASKAWA Cockpitin uusi EUR 1.0 versio, verkkopohjaisten tuotantoympäristöjen keskeinen ohjelmistoalusta on nyt saatavilla asiakkaille. (Lähde: YASKAWA)

Ohjelmiston testaamiseen osallistuneiden asiakkaiden ehdotukset ja käyttäjäpalaute otettiin järjestelmällisesti huomioon edistyneen EUR 1.0 YASKAWA Cockpit -version kehityksessä. Lopputuloksena on uudelleen suunniteltu graafisen käyttöliittymä, joka tekee ohjelmistosta entistä käyttäjäystävällisemmän, sekä uusi integroitu kalenteritoiminto aikataulutettuja ennaltaehkäiseviä huoltotoimenpiteitä varten.

Alusta tarjoaa kaikenkokoisille yrityksille työkalupaketin yksittäisten tuotantoympäristöjen sovelluskohtaista kartoitusta varten. Käyttäjät voivat esimerkiksi määrittää omat esiasetettuihin taulukoihin, diagrammeihin tai trendikaavioihin perustuen keskeiset suorituskykyindikaattorinsa (KPI) ja liittää ne tietolähteisiin. Ohjelmistokehityspaketin (SDK) avulla kokeneiden käyttäjien on mahdollista mukauttaa ohjelmistoa omiin tarpeisiinsa.

Industrie 4.0 reaaliajassa
Ensimmäistä kertaa edellisillä Hannover messuilla esitelty YASKAWA Cockpit antaa käyttäjille mahdollisuuden kerätä ja analysoida prosessi- ja järjestelmätietoja verkotetuista tuotantolaitoksista skaalautuvassa tietokannassa reaaliajassa, tai toimittaa ne ulkoiseen jatkokäsittelyyn. Tiedot näkyvät suoraan ja selkeästi ohjelmistoalustalla, jossa käytetään erilaisia tekniikoita kuten OPC UA -standardiliitäntää.

YASKAWA Cockpitin avulla voidaan havainnollistaa tuotannosta saatavia tietoja. Tietyssä ajassa kerätyistä tiedoista voidaan tehdä päätelmiä järjestelmän suorituskyvystä ja johtopäätöksiä sen mahdollisista heikkouksista. YASKAWA Cockpit ennustaa järjestelmän tulevaa suorituskykyä suorituskykytietojen perusteella. Samalla ohjelmisto luo aikatauluja ennaltaehkäisevää huoltoa ja muita tarvittavia toimenpiteitä varten, jotta tuotanto saadaan pidettyä mahdollisimman sujuvana. Toimintahäiriön sattuessa järjestelmä tarjoaa arvokasta kohdennettua tietoa, joka mahdollistaa nopean paluun toimivaan tuotantoon. Tiedot voidaan myös helposti siirtää olemassa oleviin ERP-, MES-, big data- tai AI-ympäristöihin korkeimpien turvallisuusstandardien mukaisesti helpottamaan päätöksen tekoa.

YASKAWA Cockpit toimii YASKAWA-robottiasemien, taajuusmuuttajien ym. komponenttien kuten PLC-laitteiden ja turvallisuustekniikan lisäksi myös muiden valmistajien anturien tuottaman datan avulla, kunhan ne täyttävät tietyt viestintästandardit (mieluiten OPC UA).

”i³ Mechatronics” -ratkaisukonsepti
YASKAWA Cockpit on keskeinen osa Industrie 4.0: n "i³ Mechatronics" -ratkaisukonseptia. Tässä konseptissa YASKAWA yhdistää perinteisen mekatroniikan tieto- ja viestintäteknologian digitaalisiin ratkaisuihin, kuten tekoälyyn, big dataan ja asioiden internetiin. ”i³” tarkoittaa integroitua, älykästä ja innovatiivista (integrated – intelligent – innovative). Tämä lähestymistapa käsittää sekä nykyiset ja äskettäin kehitetyt Motoman-robotit, tuotteet ja ratkaisut käyttö- ja ohjausteknologiaan, että sisäiset ohjelmistoratkaisut.